september 8

Het geheim van een gelukkig gezin én een druk bedrijf

0  comments

Als ouder zijnde zit je vast geregeld met je handen in het haar, hoe gestructureerd je het allemaal ook plant. Dit is heel normaal, maar wanneer je een eigen bedrijf hebt, heb je nog een extra bal hoog te houden. 

Ik zou gek zijn als ik je zou vertellen dat het allemaal wel mee valt. Want ja het is is heftig, het is druk, het is veel en het is hectisch. Op het moment dat je een eigen bedrijft runt betekent dat eigenlijk dat je (bijna altijd) 24/7 ‘aan’ staat. Als ouder zijnde is er eigenlijk ook dezelfde verwachting. Die verwachting hebben je kinderen zelf, maar ook de wereld om hen heen. Wordt er eentje ziek op school, wordt je gebeld door de juf dat je zoon/dochter opgehaald moet worden. Dit is lastig als je voor een baas werkt, maar ook wanneer je een eigen bedrijf hebt. Wil jij ’s avonds nog even een uurtje door werken dan wil er eentje niet slapen, of moet je helpen bij iets op school. 

Eigenlijk run je als je een eigen bedrijf runt en een gezin hebt twee bedrijven. Want je gezin is eigenlijk ook een ‘bedrijf’. Het klinkt zo heel zakelijk, maar door het soms door een zakelijke ‘bril’ te bekijken kan het je hele nuttige inzichten geven. 
Je wilt het overal perfect doen, zowel thuis als op je werk, maar hoe? Doordat jij als ouder zijnde een eigen onderneming hebt ben je een voorbeeld voor je kind. Je werkt je uit de naad voor je gezin, en je kind ziet dat! Natuurlijk vind hij/zij het niet leuk als je even geen tijd hebt, en zul jij je daar soms schuldig over voelen. Maar wanneer ze later groot zijn heb jij ze laten zien hoe je én hard werkt binnen een eigen bedrijf én een gezin ‘runt’. Daarmee laat je ze eigenlijk zien dat alles wat ze willen mogelijk is, als je er maar voor werkt. Ze kunnen hun dromen waarmaken. 

Wel kun je als ouder het gevoel hebben altijd opgejaagd te zijn en nooit een moment rust te hebben. En dat moet veranderen! Om het zowel in je bedrijf, als in je gezin leuk te hebben en vol te kunnen houden is het van belang dat wat je doet dit met plezier doet. 

Gewoon leven
Het is van belang dat jij voor jezelf rondom jou balans blijft balanceren. Maar dit hoeft absoluut geen balans tussen je ‘werkleven’ en je ‘privéleven’ te zijn. Je hebt eigenlijk gewoon één leven, waarin je alles moet zien te combineren. Je kunt proberen om alles strikt gescheiden te houden, maar als eigen ondernemer zijnde zul je snel genoeg merken dat dit onmogelijk is. En het hoeft ook helemaal niet. Er is niks mis mee als de kinderen door de andere ouder in bed worden gestopt, omdat jij nog even moet werken. Daar leren ze alleen maar van dat hard werken loont. 
Je zult net wel denken, blijven balanceren? Ja, je moet blijven balanceren rondom de balans die bij jou als persoon, jullie als gezin en je bedrijf. Het vinden van de juiste balans is ontzettend lastig, en als je die eenmaal hebt gevonden hoeft er maar dit te gebeuren en je bent weer uit balans. Dus hou niet vast aan de ‘perfecte balans’ maar blijf balanceren. Op het moment dat je dit aanvaard en accepteert zul je zien dat het voel als ‘in balans zijn’. 

Uitbesteden
Natuurlijk wil je binnen je bedrijf niet alles uitbesteden. Maar heb jij taken waarvan het niet essentieel is dat je ze zelf uitvoert, delegeer die taken dan. Dit kan natuurlijk ook perfect binnen je gezin. Heb jij geen zin om op je vrije zondag het huishouden te moeten runnen? Denk eens aan een schoonmaakster die de wekelijkse en grote taken op zich neemt. Zelf hoef je het dan alleen nog bij te houden. Wel is het van belang dat als je taken gaat delegeren dat je het ook echt los kunt laten. Tuurlijk check je in het begin of de werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Maar op het moment dat je het weet moet je dit echt kunnen loslaten. Wanneer je het niet los kunt laten ben je er verstandelijk nog mee bezig, en heb je nog geen tijd om andere dingen te doen, of om 100% de aandacht bij je gezin te hebben. 
Bij uitbesteden hoort ook het jezelf makkelijk maken. Bestel de boodschappen online, scheelt je toch weer minimaal een half uur. 

Combineer het
Het klinkt als een uitdaging, je werk en je gezin combineren. Maar het is echt haalbaar, en een leuke uitdaging. Werken met kleine kinderen rondom je heen is misschien niet het meest praktisch. Kies momenten waarop dit zou kunnen. Bepaalde werkzaamheden vragen om volledige focus, maar als het om taken gaat waarbij je best met een schuin oog je kindereen in de gaten kunt houden doe dit dan vooral! Niet alleen voor jezelf, maar juist voor je kinderen. Zij leren hierdoor dat mama/papa soms moet werken, en zij zich even ‘alleen’ moeten vermaken. Hierdoor breng je ze al vroeg bij dat je er als ouder voor hen bent, maar dat ze zich af en toe ook even alleen moeten ‘redden’. Daarnaast is het voor je eigen creatieve proces ook goed! Het kan best zijn dat je door de aanwezigheid van je kind met andere ogen naar je werk kijkt wat zorgt voor nieuwe ideeën en inspiratie. 

Geniet!
Als laatste… Geniet. Je hebt ooit bewust de keuze gemaakt om een eigen onderneming te starten, je had wensen en dromen waarvan je hoopte dat ze uit mochten komen. Doe je best om deze te realiseren en geniet van het proces. En op het moment dat er nieuwe wensen en dromen komen ga ervoor! Een ouder die gelukkig is met zijn of haar werk zorgt er ook voor dat de kinderen dit geluk ervaren. Maak bewust tijd voor je gezin. Geniet van de momenten die je met hen hebt. Kinderen zijn zo snel groot. Ooit droomde je over een gezin, en over een eigen bedrijf. Je dromen heb je gerealiseerd. Tijd om verder te dromen en te genieten van alles wat je hebt bereikt!

Het geheim van een gelukkig gezin én een druk bedrijf

Tags


You may also like

Wat te zoeken je in een Mentor

Wat te zoeken je in een Mentor
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350