juni 21

Hoe los je elk probleem op?

0  comments


Een leven zonder problemen en vraagstukken bestaat niet. Sommige problemen lossen zichzelf op, maar er zijn ook altijd issues die een beetje blijven hangen. Ik kwam een manier tegen die mij erg goed heeft geholpen om discussiepunten uit te werken. Het zorgt er voor dat je duidelijk met elkaar gaat communiceren en op één lijn komt. Ik wil deze niet alledaagse manier graag met je delen!

Ga tekenen!

Pak allebei een stuk papier en een stift en teken in stappen wat volgens jou het probleem is en een mogelijke oplossing. “Wat vraag je me nu te doen, Larissa, tekenen?” ik hoor het je bijna denken. Ja, ik meen het, ga tekenen. Het blijkt namelijk dat als je mensen dezelfde opdracht geeft om te tekenen er verschillende uitkomsten zijn. Tom Wujec vroeg mensen te tekenen hoe je een geroosterde boterham maakt. Hoe moeilijk kan dat zijn? Bekijk de link die ik onder dit blog met je deel maar eens, je zult zijn dat er tientallen, zo niet honderden, verschillende manieren zijn. Waar de ene persoon meer focust op het proces, focust een ander meer op waar het brood voor de toast vandaan komt, of hoe de broodrooster in elkaar zit. 

Zet je tekening om in stappen

Dit geldt dus ook bij vraagstukken binnen relaties. Ieder mens is anders en door allebei je visie op het probleem te tekenen, maak je je ideeën visueel voor de ander. Dus als het goed is heb je nu allebei een vel papier met daarop jullie eigen unieke beeld op het vraagstuk. Dan volgt nu opdracht 2. Pak een blokje met geeltjes of memoblaadjes en teken ieder voor zich de stappen / onderdelen van het vraagstuk per blaadje en nummer deze. Je zult waarschijnlijk merken dat je nu iets gedetailleerder werkt en wat meer tekeningen hebt dan op je eerste blad. Dat is prima!

Combineer jullie stappen

Als laatste stap wil ik je vragen om jullie papiertjes te combineren. Leg ze allemaal op tafel op plak ze op een muur en ga ze samen, in stilte, ordenen. Het blijkt dat door juist niet te praten mensen effectiever werken en het proces sneller gaat. Door jullie blaadjes te ordenen krijg je overzicht over jullie gezamenlijke visie op het probleem. Misschien zijn er blaadjes die bij elkaar horen of die elkaar aanvullen. Misschien kom je er achter dat bepaalde delen bij nader inzien toch niet zo belangrijk zijn en dus buiten het proces kunnen blijven. 

Leer helder communiceren

Door op al tekenend en ordenend met het probleem bezig te zijn ontstaat een andere manier van communiceren. Je gaat even uit je normale patroon en dat helpt in veel gevallen een impasse of moeilijke situatie te doorbreken. Juist doordat je je ideeën tekent maak je het helder voor jezelf én voor de ander. Hierdoor zie je (letterlijk) waar je overeenkomsten en verschillen liggen, waar je met woorden er niet uit kwam.  Met dit stappenplan kun je naar mijn idee bijna elk vraagstuk te lijf gaan en er een oplossing voor vinden. Soms bestaat de oplossing uit kleine deeloplossingen voor de stukken die jullie samen gedefinieerd hebben, waardoor je uiteindelijk dichter bij je doel komt. Wil je nog meer weten over deze manier van problemen oplossen, dan raad ik je aan onderstaande video te bekijken. Hierin legt Tom Wujec precies uit hoe de techniek werkt en hoe je deze kunt toepassen. 


Tags


You may also like

10 tips voor het beheersen van small-talk

10 tips voor het beheersen van small-talk

Liefde: Interraciale relaties en racisme

Liefde: Interraciale relaties en racisme

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350