mei 24

Jan Jaap van Weering en ik, een ontmoeting in Leiden.

0  comments

Een kijkje achter de schermen

Als executive spouse is bepaalde kennis van etiquette belangrijk. Of je nu wilt of niet, je ontkomt er niet aan.  Je ontvangt bijvoorbeeld een uitnodiging met vermelding van dresscode: gala, smart casual, tenue de ville etc. En dan is het goed om te weten wat dat inhoudt.

” Hoe heurt het eigenlijk?”

Om mijn eigen kennis wat op te vijzelen en ook op zoek te gaan naar de beste informatiebron, ben ik het internet gaan afstruinen. Ik kwam uit bij Jan Jaap van Weering. Ik had hem al een paar gezien bij het tv-programma ‘Hoe heurt het eigenlijk?’ van Jort Kelder. Ik trok de stoute schoenen aan en stuurde hem een berichtje via LinkedIn of hij een keer een artikel wilde schrijven voor het magazine.  Tot mijn grote verbazing kreeg ik heel snel een berichtje terug. Dat had ik niet verwacht. Zijn vraag terug: Waar moet het artikel over gaan? &^%R@E ik had geen reactie terugverwacht, daar had ik nog niet over nagedacht.

Het werd nog erger, nadat ik een mail terug had gestuurd met een mogelijke thema was ik zo brutaal om te opperen om een keer kennis te maken. En wat denk je? Hij wilde mij ontmoeten voor een kop koffie. Ik durfde niet meer te vragen of hij mij halverwege tussen Hamont en Leiden wilden ontmoeten. Dus regelde ik iets voor de kinderen en nam een paar weken later de trein richting Leiden.

De ontmoeting

Ik werd aangenaam verrast. Ik verwachtte een beetje stijve afstandelijke man, maar het tegenovergesteld was waar. Hij is heel open, vriendelijk en zeer geïnteresseerd en vuurde gelijk allerlei vragen op mij af. En ik had mij nog wel zo voorgenomen om hem te overvallen met allerlei vragen.

Zoals het een echte gentleman behoort, nam hij mijn jas aan, schoof mijn stoel aan en bestelde mijn drankje nadat hij geïnformeerd had wat ik wilde drinken. Precies zoals het hoort: de man geeft de bestelling van de vrouw aan de serveerster door.

Al snel in het gesprek sprongen we over op tutoyeren en leken we oude bekenden van elkaar, die een oude vriendschap weer nieuw leven in bliezen.

We bespraken van alles: ons privéleven, het beeld dat de buitenwereld van ons heeft, onze dromen en wensen voor de toekomst en hoe we mogelijk onze krachten kunnen bundelen. We spraken vooral over de rol van de executive spouse. Dat dit een belangrijke rol is voor de mannen, die aan de top van onze maatschappij staan (Ja, het merendeel van die mensen aan de top zijn nog steeds mannen). En deze topmensen hadden de top niet bereikt zonder een sterke partner naast zich, als ze een partner hebben uiteraard.

Gezelligheid kent geen tijd

Jan Jaap van Weering is helemaal geen stijve afstandelijke man; hij is open, heel toegankelijk en heeft een goed gevoel voor humor. Het was een zeer inspirerend, maar ook leerzaam gesprek. Uiteraard bespraken we ook een aantal etiquette regels, die je als executive spouse tegenkomt en de blunders die ook ik met regelmaat maak.  Er valt nog veel te leren.

Zoals het hoort, namen we gepast afscheid; hij wachtte met zijn vertrek, zodat ik nog even mijn neus kon poederen. Hij hielp mij mijn jas in. Ik zou ik niet zijn als ik toch niet even de etiquette regels aan mijn laars lap om op mijn manier gepast afscheid te nemen, nl. met drie smakkers op elke wang. Zoals ik dat doe bij mensen die openhartig en oprecht hun verhaal delen met mij. De leuke en de mindere leuke kanten van het leven met mij delen.  Ik kijk uit naar ons volgende gesprek.

Bijscholing

In de tussentijd heb ik “huiswerk” te doen, nl. zijn boek “Distinguished look at“ lezen. Het leest lekker vlot, dus tegen die tijd dat ik bijna thuis was na 2 uur in de trein was ik klaar met mijn huiswerk en waren mijn etiquette regels over binnen en buitenland gecombineerd met zakendoen weer bijgespijkerd. Een aanrader voor de executive spouse: Distinguished look at… zakelijke (internationale) etiquette & omgangsvormen “ geschreven door Jan Jaap van Weering.

http://www.distinguished.nl/bestel-jan-jaaps-boek/

 

 


Tags

distinguished, dresscode, etiquette, hoe heurt het eigenlijk, jan jaap van weering


You may also like

10 tips voor het beheersen van small-talk

10 tips voor het beheersen van small-talk

Liefde: Interraciale relaties en racisme

Liefde: Interraciale relaties en racisme

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350