februari 3

Wat zijn de vijf liefdestalen?

0  comments

In mijn gesprek met Roy Martina en Patrick van Veen, noemt Roy het boek: de 5 liefdestalen. In deze blog een kort samenvatting van deze liefdestalen, want edereen heeft het nodig zich geliefd te voelen. Het is van vitaal belang te weten hoe je ervan geniet bemind te worden, maar ook hoe je anderen op de juiste manier kunt beminnen. de naam Gary Chapman, arts werd beroemd toen hij met een boek uitkwam dat De Vijf Liefdestalen heet.

Er staat een basisindeling in van vijf verschillende liefdestalen om het ons gemakkelijker te maken te bepalen hoe we ons tegenover onze geliefden moeten uitdrukken. Als je eenmaal uitgevonden hebt wat de liefdestaal van je partner is, kun je hem laten zien hoe je je voelt op een manier die voor hem vervullend is.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je partner graag vaak de woorden “Ik hou van je” hoort. Ook al weten ze dat je van hen houdt, toch kan alleen al het horen van de zin hun dag opfleuren. Maar misschien vond je dat je je liefde moest uiten door kleine cadeautjes te kopen. Je geliefde waardeert het gebaar waarschijnlijk telkens als je je liefde toont, maar tegelijk is het niet zijn persoonlijke voorkeur van hoe hij of zij graag liefde ontvangt.

De liefdestalen uitgelegd

1.Verbale Liefdes.

Net als in het voorbeeld hierboven horen sommige mensen alleen maar graag gebaren van liefde, zoals “Ik hou van je” en “Ik waardeer alles wat je doet”. Voor dit type persoon wil je voortdurend aanmoediging geven, waarbij je nooit dingen ongezegd laat.

 • Probeer elke dag op de een of andere manier je waarderingen te verwoorden.
 • Ga er niet van uit dat je partner weet wat je denkt en voelt – spreek je uit!

2. Goed bestede tijd.

Een van de liefdestalen heeft te maken met het doorbrengen van quality time met je partner. Dat betekent niet alleen maar ongedwongen gesprekjes; het gaat om de momenten waarop je partner je belangrijkste aandachtspunt is. Als je partner van quality time houdt, zijn hier wat dingen om te overwegen:

 • Kies elke dag of week een bepaalde tijd uit waarin je je helemaal aan je partner wijdt. Dit betekent dat je de TV uit moet zetten, de krant neer moet leggen, en wat afstand moet nemen van de kinderen.
 • Bedenk activiteiten die je samen kunt doen om echt contact te maken.
 • Zorg ervoor dat je een goede relatie met jezelf hebt; alleen zo kun je je echt met je partner verbinden.

3. De Geschenkgever.

Een andere liefdestaal is er een waarbij je partner het leuk kan vinden om cadeaus te geven en te krijgen. Dit is niet omdat ze hebzuchtig zijn; het betekent dat het visuele mensen zijn die graag bewijzen zien van jullie verdiepende relatie. Als je met dit type partner bent, probeer dan deze tips:

 • Ook al ben je een grote spaarder, doe toch de moeite om tenminste een beetje geld uit te geven of maak wat zelfgemaakte of handgemaakte cadeaus.
 • Laat liefdevolle kaarten en briefjes voor ze achter.
 • Geef niet elke dag cadeaus, maar geef cadeaus die betekenisvol zijn.

4. De klusjes.

We kunnen de klusjes niet vergeten als het gaat om een taal van communicatie tussen partners. Omdat er veel dingen rond het huis gedaan moeten worden, levert het vaak problemen op als je probeert uit te zoeken wie wat doet. Houd deze tips in gedachten:

 • Iedereen heeft verschillende klusjes die hij belangrijk vindt.
 • Zoek uit welke je partner niet leuk vindt en doe ze.
 • Klusjes houden in dat je vooruit moet denken, wat je partner zeker zal waarderen.

5. Lichamelijke genegenheid.

De liefdestaal van lichamelijke genegenheid kan ingewikkeld worden. Je liefde lichamelijk uitdrukken betekent niet alleen vrijen. Het gaat ook om eenvoudige aanrakingen. Elke partner zal meestal een soort mening hebben als het om deze taal gaat:

 • Zoek uit welke soorten aanrakingen je partner prettig vindt, het kan een zacht wrijven over de schouders zijn of wat knuffelen tijdens het televisiekijken.
 • Dit is even belangrijk, ga na welke aanrakingen je partner irriteren.
 • Leer de stemmingen van je partner kennen, zodat je weet wanneer je lichamelijke genegenheid moet uiten.

De combinatie

Je partner zal waarschijnlijk een bepaalde combinatie van deze liefdestalen spreken. Naarmate je relatie zich verdiept, leer je je partner steeds beter kennen. Het kan zelfs helpen om het onderwerp liefdestalen ronduit met je partner te bespreken om elkaar beter te begrijpen.


Tags


You may also like

Wat te zoeken je in een Mentor

Wat te zoeken je in een Mentor

Het geheim van een gelukkig gezin én een druk bedrijf

Het geheim van een gelukkig gezin én een druk bedrijf

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350